Dutch fellow

Den Haag, 22 mei 2016

De hinderlagen van ultra gers werk hebben.

Laat ik maar gelijk de deur intrappen en met een van de hardnekkigste beginnen. Het gevaar van heel leuk werken hebben is dat mensen hier misbruik van maken en opdrachten voor nop of een knaak en een Bounty willen laten maken. Omdat het zo leuk is om te doen ben je al snel geneigd hieraan mee te werken en kan jullie oprecht schrijven dat ook ik hier vele malen ingetuind ben. De dikke boezemvriend of vriendin uit jouw jeugd die feitelijk alleen op de stoep staat wanneer hij of zij wat nodig heeft en de overige dagen spoorloos is. Een goede opdrachtgever die even een avontuurtje langs de lijn heeft. De schooiers die in dikke BMW's voor de deur komen staan om vervolgens het gesprek te beginnen dat er geen budget is en bijna vergeten eerst hallo te zeggen. Feitelijk hebben we ze in alle soorten en maten al een keer of meerdere malen meegemaakt en na vele uitglijders hebben we eindelijk iets van strategie hier tegen ontwikkeld.

 

Voor niets gaat de zon op en de rest kost geld.

Als eerste zijn we gestopt met de woorden 'creatieven zijn nu eenmaal niet commercieel ingesteld' uit te kramen. Sterker nog, we zijn rete commercieel en hanteren nog net niet prijzen afgerond op 99 cent. Gratis bestaat niet, alles kost geld. Om niet in een vlerk te veranderen werken we af en toe (zonder uurloon te rekenen) voor enkele stichtingen die zonder winstoogmerk misstanden willen aanpakken. Concreter geschreven hebben we het dan over Warchild en Het Wereld Natuurfonds waarbij we zelfs grenzen stellen aan het salaris van de directeur. Natuurlijk maken we zo nu en dan ook wel eens een uitzondering voor onze top opdrachtgevers maar ook hier letten we goed op dat het ook echt bij uitzonderingen blijven.

 

 

Van leuk werk moet je af en toe bijkomen.

Een andere hinderlaag van serieus formaat is het kwijtraken van de balans tussen privé en werk. Leuk werk kun je met gemak tachtig tot negentig uur per week volhouden alleen krijgen we uiteindelijk allemaal hier ook de rekening van gepresenteerd. Ook hierin moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat deze balans bij mij ook regelmatig zoek is zeker wanneer er grote uitdagingen op me wachten. Kortom dan wint de drive, de bezieling en kick om mooie producten te maken het van het verstand en ga ik over de schreef.

 

 

Gelukkig hoeft het op ons atelier niet altijd over werk te gaan en is er voldoende ruimte voor persoonlijke onderwerpen (prima medicijn tegen bovenstaande alinea). Kortom, ook bij Dutch fellow kunnen we ook lekker chillen en steken met enige regelmaat de vuurkorf of BBQ aan als de behoefte daar is. Ik ben er heilig van overtuigd dat juist dit stoom afblazen ervoor zorgt dat we keer op keer erin slagen om kickin ass grafische producties te maken dus zal ervoor waken dat deze ruimte er altijd zal zijn.

Share some love